4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

03.10.2018 863

03-10-201803-10-201803-10-201803-10-201803-10-201803-10-201803-10-201803-10-201803-10-201803-10-2018

 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü etkinlikleri kapsamında okul panomuzu hazırladık. Emeği geçen öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

 

 

 

Sevgili Arkadaşlar,

 

Doğayı bizlerle paylaşan minik dostlarımızın yaşam hakkına destek vermek, Sürdürülebilir bir çevre ve gelecek için zorunluluktur.

 

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün amacı, hayvanlara karşı sevgi duyguları aşılamak, onları korumak haklarına saygı duyulmasını sağlamak ve Her günümüzü birlikte geçirdiğimiz hayvanları görünür kılmaktır. Bu gün yapılan tüm etkinlikler, algılarımızı hayvan haklarına çekmeyi amaçlar.

 

Hayvanlar dünyayı birlikte paylaştığımız varlıklardır. Doğanın dengesinin korunmasında, besin zincirinin oluşumunda olmazsa olmaz rolleri bulunmaktadır.

 

Yaşayan tüm canlılar gibi onlar da, doğanın, eşit haklı bireyidir. Bu nedenle tüm hayvanların saygı görme hakkı vardır ve hiçbirine zalimce davranılamaz.

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma gününün minik dostlarımızın yaşama haklarının korunmasına, sağlıklı ve refah içinde yaşamalarına vesile olmasını diliyoruz.

 

 

   5199 No.lu   HAYVANLARI KORUMA KANUNU 

Kabul Tarihi:24.6.2004

 

MADDE  9. –Hayvanlar, bilimsel olmayan teşhis, tedavi ve  deneylerde kullanılamazlar.

 

MADDE 10. –Satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunludur. …

Hayvanların ticarî amaçla film çekimi ve reklam için kullanılması ile ilgili hususlar izne tâbidir. Bir hayvan; acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde, film çekimi, gösteri, reklam ve benzeri işler için kullanılamaz. …

 

MADDE 11. –Hayvanlar, doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitilemez. Hayvanları başka bir canlı hayvanla dövüştürmek yasaktır.

 

MADDE 14. –Hayvanlarla ilgili yasaklar şunlardır:

a)Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek.

b)Hayvanları, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlamak.

c)Hayvan bakımı eğitimi almamış kişilerce ev ve süs hayvanı satmak.

d)Ev ve süs hayvanlarını on altı yaşından küçüklere satmak.

e)Hayvanların kesin olarak öldüğü anlaşılmadan, vücutlarına müdahalelerde bulunmak.

 f)Kesim hayvanları ve 4915 sayılı Kanun çerçevesinde avlanmasına ve özel üretim çiftliklerinde kesim hayvanı olarak üretimine izin verilen av hayvanları ile ticarete konu yabani hayvanlar dışındaki hayvanları, et ihtiyacı amacıyla kesip ya da öldürüp piyasaya sürmek.

g)Kesim için yetiştirilmiş hayvanlar dışındaki hayvanları ödül, ikramiye ya da prim olarak dağıtmak.

h)Tıbbî gerekçeler hariç hayvanlara ya da onların ana karnındaki

i)yavrularına veya havyar üretimi hariç yumurtalarına zarar verebilecek sunî müdahaleler yapmak, yabancı maddeler vermek.

j)Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak, işkence yapmak.

k)Sağlık nedenleri ile gerekli olmadıkça bir hayvana zor kullanarak yem yedirmek, acı, ıstırap ya da zarar veren yiyecekler ile alkollü içki, sigara, uyuşturucu ve bunun gibi bağımlılık yapan yiyecek veya içecekler vermek.

l)Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesi, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek.

MADDE 21. – Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır.

 

MADDE 24. –Bu Kanunun hayvanları korumaya yönelik hükümlerine aykırı hareket eden ve bu suretle bulundurduğu hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasaklanır ve hayvanlarına el konulur. Siz konusu hayvan yeniden sahiplendirilir ya da koruma altına alınır.